Harderwijker Shantykoor

“DE BOEKANIERS”
Welkom Laatste nieuws Agenda Repertoire Bemanning Foto's en Video Links en Sponsoren Contact
Welkom Laatste nieuws Agenda Repertoire Bemanning Foto's en Video Links en Sponsoren Contact

Rotterdam - 2 september 2017 - Internationaal Shanty festival

Beste Shantyvrienden

De Boekaniers met de door Palingrokerij & Vishandel Dries vd Berg gesponsorde regenjasjes

De Boekaniers zijn derde geworden in een veld van twaalf op 6 augustus 2016


Westfälische Hansetreffe in Lemgo 27 en 28 juni 2015

Stadhavenfestival in Appingedam 13 juni 2015


Laatste jubileumactiviteiten van de Boekaniers

6 september 2014 - Jubileumfestival Boekaniers groot succes

Zaterdag 2 augustus 2014 - De Veluwe zingt in Nunspeet

Zaterdag 5 juli 2014 een open dag op een rivier cruiseboot in Kampen

Zaterdag 28 juni 2014 “Songs about Fish and Ships”festival in Gouda

Fête de la Musique

Dinsdag 17 juni was een drukke dag voor de Boekaniers

Is er een nieuwe traditie geboren?

14 mei 2014 - Zonnebloemboot Urk

10 en 11 mei 2014 - Boekaniers zetten Harderwijk in Duitsland op de kaart

Zaterdag 26 april Koningsdag

Optredens in Woon- en Zorgcentra’s

8 februari 2014 - Het korenfestival “Harderwijk aan zee” 2014


Wim van de Kolk “nieuwe” muzikale leider

19 november 2013 - Roosenvelthuis in Doorn
Pensioenplein bij SWO Zeebuurt

De Huizer Botterdag

1e Prijs op 8e Rabo Shantykoren Festival in Woudenberg
Special over een bijzondere ontmoeting tijdens Sail de Ruyter 2013 in Vlissingen

24 en 25 augustus 2013 - SAIL DE RUYTER in Vlissingen

3 augustus 2013 - Shantyliederen schallen door het centrum van Nunspeet

Hanze zomermarkt 2013 - Harderwijk

29 juni 2013 - Haring-Shantyfestival 2013 Katwijk

22 en 23 juni 2013 - De Boekaniers succesvol in Oberlahnstein

8 juni 2013 - Aaltjesdag Harderwijk

15 mei 2013 - De Boekaniers te gast bij de dolfijnen!

11 mei 2013 - Wijkplatform Zeebuurt

30 april 2013 - Koninginnedag Harderwijk

CD Actie !!!

19 februari 2013 - De Aanleg HarderwijkRotterdam - 2 september 2017 - Int. Shanty festival

Wie Rotterdam zegt, denkt aan de havens en de scheepvaart. Ieder jaar presteren we het weer om onze stad in de spotlights te zetten met een keur aan activiteiten en evenementen op dit gebied. Dit wordt ondermeer gedaan tijdens de Wereldhavendagen welke in het eerste weekend van september gehouden werd. Dit gold ook voor het Internationaal Shanty festival Rotterdam. Vanaf de oprichting al gerelateerd aan de Wereldhavendagen. Een festival dat onomwonden verbonden is met de gloriedagen van de Nederlandse zeilende vrachtvaart. Mede daarom wordt dit unieke Shanty festival gelijktijdig met de Wereldhavendagen gepresenteerd.


Tijdens ons optreden in Rotterdam hebben wij aan Ron gedacht. Wij hebben met rouwbanden gezongen, een foto van Ron op het podium geplaatst en ieder blok begonnen met een korte verklaring en het zingen van de "Moonshiner", het lied waar Ron zo mee verbonden was.

Beste Shantyvrienden

Aan het Shantykorenfestival op zaterdag 26 augustus in Harderwijk nemen 4 koren deel die op het Marktpodium zullen optreden. In het programmaboekje staat wat informatie over de koren en hoe laat zij daar zullen optreden. Op het podium is een geluidsinstallatie aanwezig. Er zullen op het podium 6 stoelen aanwezig voor muzikanten of zangers. Het optredende koren dient zelf voor hun muziekstandaards te zorgen. De koren worden uiterlijk om 11.30 uur verwacht op de Johanniterlaan. Er is voor ieder koor hier een begeleider aanwezig. Vanaf de Johanniterlaan is het 10 minuten lopen naar de Markt.Precies om 12.00 uur wordt op de Markt de Shantykorendag geopend door de voorzitter van de Boekaniers, waarna zij zullen zingen. (zie verder het programma)


Bij het podium is een door de organisatie aangesteld geluidsman aanwezig. Elk koor treedt 3 keer maximaal 30 minuten op. Het verzoek is dat de koren zich aan deze tijdslimiet zullen houden. De begeleider van het koor geeft na 25 minuten optreden aan, dat het koor nog 5 minuten heeft.

Programma podium Markt:

12.00 – 12.30 uur

12.40 – 13.10 uur

13.20 – 13.50 uur

14.00 – 14.30 uur

14.40 – 15.10 uur

15.20 – 15.50 uur

16.00 – 16.30 uur

16.40 – 17.10 uur

  

De Boekaniers, Harderwijk

SC Freibeuter, Rhede, Duitsland

SK Kantje Boord, Vaassen

Kokkels en Mokkels, Harderwijk

De Boekaniers, Harderwijk

SC Freibeuter, Rhede, Duitsland

SK Kantje Boord, Vaassen

Kokkels en Mokkels, Harderwijk

Er ligt steeds 10 minuten tussen de optredens. Uitlopen van het programma is dus niet nodig.


Er is een mogelijkheid om CD’s via een centraal punt op de Markt naast het podium te verkopen.


Parkeren

In het centrum van Harderwijk is het lastig parkeren. Dagkaarten in de parkeergarage kosten € 8,50 per dag. (Dicht bij de Markt) Voor elk deelnemend koor is parkeerplek beschikbaar voor personenauto’s aan de Johanniterlaan.


Gratis parkeren

Komende van afslag Kootwijk op de A 1 tot Harderwijk rechtdoor Deventerweg op, spoor over Hoofdweg tot aan de rotonde Verkeersweg, recht oversteken en eerste weg links Johanniterlaan in aan het eind links. Vanaf de A 28 rijd richting Ceintuurbaan bij 2e stoplicht rechtsaf Harderwijk in, Deventerweg op. Volg verder de route zoals hiervoor beschreven.


Alternatief voor bussen

Rij door tot Parkeergarage Waltoren / Wereldwinkel,Vitringasingel, los de koorleden en ga terug naar Johanniterlaan, rij door en steek de rotonde recht over ga de eerste weg rechts de Couperuslaan, rij in tot eind en parkeer op de Sijpel tegenover de schoolingang, omdat hier geen parkeerbeperking is. (Zie plattegrond) Loop de Sypel terug naar de Verkeersweg, steek deze over en loop in het park schuin rechts naar de Johanniterlaan.


Radioprogramma

In de weken voor het festival wordt via het radioprogramma Zaanse Shantyklanken aandacht besteed aan dit festival. Je kunt dit programma beluisteren via www.radiozaanstad.nl. De eerste uitzending vindt plaats op vrijdagavond  18 augustus van 19.00-21.00 uur. Op deze avond komen alle koren met 3 nummers aanbod in de uitzending die verzorgt wordt door DJ’s John en Cees. Op vrijdag 25 augustus wordt van alle koren 1 nummer uitgezonden van 19.00-20.00 uur.

Er is door de cameraman van HK13 een korte Promo gemaakt voor het festival. Na overleg met hem kan deze gedownload worden en gebruikt voor de eigen website. Promo Korenfestival Harderwijk 2017.

De Boekaniers met de door Palingrokerij & Vishandel Dries vd Berg gesponsorde regenjasjesDe Boekaniers zijn derde geworden in een veld van twaalf

Op 6 augustus 2016 zongen de Boekaniers in Nunspeet.

In het totaal deden er12 shantykoren mee, waarvan de Boekaniers de derde prijs mee naar huis konden nemen.

Westfälische Hansetreffe in Lemgo 27 en 28 juni 2015

Voor het promoten van Harderwijk waren de Boekaniers uitgenodigd om in Lemgo te komen zingen. Het was  een ouderwets gezellig weekend.


De nacht werd samen met  “Levende Historie Harderwijk” doorgebracht in Burg Sternberg in het nabij gelegen Extertal. We kregen veel waarderende opmerkingen gekregen over onze spontane optredens. De eerste contacten voor volgende jaar zijn al weer gelegd.


Stadhavenfestival in Appingedam 13 juni 2015

Ondanks het wat mindere weer hebben we met een kleine groep zangers een prachtig festival gehad.


Van verschillend andere groepen die hier optraden kregen wij te horen dat we een goed stukje muziek hebben laten horen. Ook na afloop van het festival, in het restaurant, kwamen er diverse klanten naar ons toe die onze manier van zacht zingen, tussen de verschillende gangen van ons menu, zeer waardeerden.

Het was een geslaagde dag.Laatste jubileumactiviteiten van de Boekaniers

Op zaterdag 15 november vond alweer de laatste jubileumactiviteit van de Boekaniers plaats. In het kader van hun 20 jarig-jubileum gaven zij een Bootconcert op partyboot de “Jacqueline”, die in de haven van Harderwijk lag afgemeerd. Vooraf gaande aan dit concert was er voor de Boekaniers en hun partners, op het bovendek van ”de Jacqueline”, een heerlijk buffet verzorgt met 3 soorten stamppot. De eerste gasten voor ons concert stonden al voor half 8 op de loopplank, voor de deur van de salon op het benedendek.


Vanaf het moment dat de deur open ging tot dat de loopplank even na acht uur werd ingetrokken kwamen er constant gasten aan boord. Bij de afvaart waren er meer dan 200 mensen aan boord om een feestelijke concertavond mee te maken. Na een begroeting van alle gasten en een kort inleidend woord van de spreekstalmeester zorgden de Boekaniers voor de opening van dit bootconcert.


De boot was inmiddels langzaam de haven uitgevaren richting Horst en Nulde, ook kwamen we langs Zeewolde, deze plaatsen waren vanaf het bovendek, in de avond, ook goed herkenbaar. Het programma van de Boekaniers voor deze avond was opgedeeld in twee stukken en bestond uit mooie oude liedjes, uit hun 20 jarig repertoire, maar ook uit hele nieuwe, speciaal voor deze avond, 4 stemmig gezongen, ingestudeerd.


Na hun eerste optreden was het de beurt aan de Ierse groep Hodge Podge, ook uit Harderwijk, voor hun aandeel aan dit jubileum-bootconcert. Het was een vrolijke sessie met vele meezingbare bekende Ierse liedjes. Daarna was het weer de beurt aan de Boekaniers die de avond mochten afsluiten. Maar voor het zover was sprak eerst de voorzitter van Shanty Nederland hun toe, hij feliciteerde hen met dit jubileum en bood een presentje aan.


Hierna zorgden de Boekaniers voor een mooie afsluiting van deze geslaagde bootconcertavond. Rond 23.00 u. liep de “Jacqueline” de haven van Harderwijk binnen en konden de gasten vrolijk en tevreden van boord gaan. Zo kwam er met deze avond een einde aan de feestelijkheden rond het 20 jarig bestaan van de Boekaniers.

Jubileumfestival Boekaniers groot succes

De laatste hand aan de voorbereidingen werd op vrijdag gelegd door een klein groepje enthousiaste vrijwilligers. Alle benodigde materialen voor geluid en overkapping in geval van regen werden bij elkaar gezocht en in geladen gelijktijdig waren de overige vrijwilligers bezig om de 200 lunchpakketten voor de volgende dag voor zangers en muzikanten klaar te maken. Het was alweer vroeg dag voor alle vrijwilligers op zaterdag want het podium op de markt moest worden ingericht en het geluid opgesteld. Ook in het Hortuspark moest een overkapping en geluid komen, zodat het festival om 12.00 u van start kon gaan.


Tijdens de opening door de wethouder viel er een spatje regen maar gelukkig bleef het verder de hele dag droog. Door het enthousiaste zingen van de diverse deelnemende Shanty- en zeemanskoren stroomden de terrassen op de Markt en in het Hortuspark lekker vol en dat bleef zo tot het eind van het festival. Iets later dan gepland werd de afsluiting van het festival verzorgd door de jubilerende Boekaniers. Zij kregen na afloop van hun optreden een verdient geweldig applaus. Zo kwam een einde aan een geslaagd jubileumfestival.


Hierna kwam de klus dat alles wat ’s morgens was opgebouwd ook weer ingepakt en afgevoerd moest worden maar dankzij vele handen werd dit vlot geklaard en bleef er op de Markt een leeg podium achter. Hoewel er goed was gegeten bleven er toch nog een aantal lunchpakketten over. Weggooien vonden we geen optie dus werd besloten om deze te brengen naar de daklozen opvang zodat men daar op zondagmorgen een lekker ontbijt zou hebben. Omdat onze gasten uit Lahnstein in Harderwijk bleven overnachten was besloten om met elkaar ’s avonds wat te gaan eten en mogelijk nog wat na te zingen. Deze happening, dankzij enkele muzikanten die hun instrument hadden meegebracht, vond plaats bij restaurant Joris waar iedereen heerlijk heeft gegeten en het feestje van overdag voortgezet. Dank aan alle vrijwilligers en sponsoren die dit festival mogelijk hebben gemaakt.

De Veluwe zingt in Nunspeet

Op een zonnige zaterdag 2 augustus waren door de mannen van Qua Patet Orbis en de Ondernemers Vereniging Nunspeet in het centrum 4 podia neergezet waarop 11 koren zich van hun beste kant lieten horen en zien. Op de terrassen en rond de podia was het een gezellige drukte en tussen die podia was een regelmatige stroom van mensen zichtbaar om toch maar niets van al die koren te missen.


Het publiek genoot zichtbaar van de verrichtingen van de diverse koren, maar ook de juryleden. Zij hadden de lastige taak om de koren te beoordelen. De ondernemersvereniging had naast 1e, 2e en 3e prijs ook speciaal een wisseltrofee beschikbaar gesteld en de winnaar hiervan komt in ieder geval volgend jaar terug. De prijzen werden, door de burgemeester van Nunspeet, tijdens de samenzang op de Markt, uitgereikt aan de muzikaal leiders van de 3 winnende koren. Als 3e eindigde het dialectkoor uit Apeldoorn, 2e werd de Meulenzangers uit Oostendorp en 1e de Boekaniers uit Harderwijk. Hiermee kwam aan een geslaagde festival dag “de Veluwe zingt” een eind.

Open dag op een rivier cruiseboot in Kampen

Op zaterdag 5 juli lag de rivier cruiseboot Serenade 1 van Select Voyages aan de IJsselkade in Kampen afgemeerd. Aan boord was een opendag georganiseerd om toekomstige gasten te laten rondkijken op deze luxe vakantieboot.


Om het voor de bezoekers van deze dag gezellige te maken had de cruise-director behalve de vaste muzikant ook shantykoor “de Boekaniers” uitgenodigd om met hem afwisselend samen de sfeer aan boord te verhogen. Het was de hele dag door gezellig druk met kijkers en boekers, vele bleven wel wat langer om nog even naar de Boekaniers te luisteren. De verzorging van een hapje en een drankje was door de organisator goed geregeld. Wat de Boekaniers deze dag voor geschoteld kregen, als dat een maat is voor de verzorging aan boord, dan kan het niet anders dan een prima vakantie worden.

• “Songs about Fish and Ships” festival in Gouda

Op zaterdag 28 juni was het al vroeg verzamelen voor het festival “Songs about Fish and Ships” in Gouda. De organisatie had alle deelnemende koren gevraagd namens de sponsoren om voor de start van het festival een optreden te verzorgen in een zorgcentrum.


Zo traden wij in Julianastaete voor een zaal geduldig wachtende mensen op, die echt genoten van onze zang en enthousiasme. Na dit optreden gingen we met de, hier al aanwezige, gastvrouw voor deze dag naar de startlocatie. Hier zal het festival officieel geopend worden. Voor ons stond hier de koffie klaar met een overheerlijke Goudse stroopwafel. Ons eerste optreden vond plaats bij de visbanken aan weerskanten van de Gouwe. Bij de start van het optreden was het nog rustig op het terras maar al gauw liep dit tijdens ons optreden helemaal vol. Na ons geslaagde optreden was er een lekker drankje voor de zangers; even luisteren naar de volgende groep en dan door naar de volgende locatie. We kwamen via een poortje op een prachtige plek achter een stadswal. Dankzij het mooie weer konden we ons optreden op het buitenpodium verzorgen voor een enthousiast publiek. De beheerders van deze locatie moesten tijdens ons optreden extra banken en statafels aanslepen voor de toegestroomde luisteraars.


Ons laatste optreden vond plaats in de Kleischuur, voormalig opslagplek voor de klei, die gebruikt werd in een van de vele Goudse aardewerkfabrieken. In dit nog in aanbouw zijnde restaurant was het ook gezellig druk en kregen we weer vele complimentjes voor ons afwisselende optreden. Het festival werd hier door de spreekstalmeester van het Viswijvenkoor afgesloten. Inmiddels was de kok al op houtskoolvuren bezig de maaltijd voor te bereiden. Hiervoor kon je inschrijven en dat was door velen gedaan, ook van ons koor. Na de lekkere en gezellige maaltijd was er nog wat tijd om, afwisselend door de verschillende koren, wat te zingen en zo kwam er aan dit geslaagde festival een eind.

Fête de la Musique

Op zaterdag 21 juni, de langste dag van het jaar, werd voor de 7e maal het muziekfeest Fête de la Musique georganiseerd in het centrum van Ermelo. 80 Deelnemende groepen verzorgden op 25 verschillende locaties zo’n 130 optredens.


Alle optredens werden zonder vergoeding verzorgd door koren en zanggroepen, solisten, pianisten, dansers en allerlei soorten bandjes. Ook de Boekaniers waren op dit festival aanwezig. Niet alleen deel te nemen aan dit festival maar ook om zich meer in de regio te presenteren. Zij kunnen namelijk nog wel wat zangers en muzikanten gebruiken. Ondanks dat het centrum, vooral de Stationsstraat, hier en daar nog open lag, is de organisatie er toch in geslaagd om alle deelnemers een goed podium te bieden. De verbindende factor tijdens dit festival is vooral ‘ongedwongenheid’, want muziek maken moet vooral leuk en plezierig zijn en dat was te horen en te zien. Dit jaar werd voor het eerst een kunstmarkt aan het feest toegevoegd. Hier was heel afwisselend werk te zien van 15 kunstenaars. Terwijl muziekgroepen voor een sfeervolle achtergrond zorgden kon men deze kunstwerken bekijken. Aan het eind van de dag werden op het Raadhuisplein, waar de sfeer van een prachtig zandstrand was gecreëerd, een 4 tal prachtig beschilderde piano’s voor het goede doel (de stichting Downsyndroom) geveild. Het publiek was in groten getale naar het centrum gekomen en door het prachtige weer zaten ook de terrassen bomvol. Voor de organisatie opnieuw een zeer geslaagd festival, dus op naar de 8e aflevering!

Dinsdag 17 juni was een drukke dag voor de Boekaniers

’s Middags traden ze aan in het nieuwe wijkontmoetingscentrum “de Aanleg”. Hier werd vanaf 14.30 u een Haringparty gehouden voor de bewoners van “de Eglantier”, de bezoekers van de dagopvang en voor wijkbewoners van Stadsdennen. De boekaniers begonnen de middag met een aantal liedjes over de zee, waarna in de pauze van hun optreden aan de viskraam overheerlijke haring te koop was. Dat deze echt goed was bleek wel uit het feit dat de geplande voorraad veel te snel was uitverkocht. Gelukkig kon men snel de voorraad aanvullen zodat iedereen toch zijn visje kon oppeuzelen. De Boekaniers zorgden nog voor enkele gezellige afsluitende liedjes. Dit was een geslaagde eerste party, volgens sommige bezoekers jammer dat er zo weinig mensen van buiten waren gekomen.


’s Avonds vertrokken de zangers voor een ingelast optreden naar vakantiecentrum de Duiventil in Nunspeet. De organisatie van deze vakantieweek werd overvallen door een afzegging en ging op Internet zoeken welk koor in de omgeving op dinsdagavond zijn oefenavond hield. Het moest wel een Shantykoor zijn want daar hielden de gasten van. Zodoende kwamen ze bij de Boekaniers uit. Wij vonden dat zoveel inventiviteit beloond moest worden en dus hebben wij een optreden verzorgd voor de oudere gasten uit Zeist en omgeving. Ook hier werd het door onze enthousiaste zang een gezellige avond en het werd erg op prijs gesteld dat de Boekaniers op zo korte termijn dit hadden geregeld.

Is er een nieuwe traditie geboren?

Shantykoor “De Boekaniers” organiseerden 17 mei jl. vanaf de scheepshelling een havenkomconcert in hun thuishaven Harderwijk. Wat is een betere locatie voor een Shantykoor om te zingen dan aan of bij een haven. Hanzestad Harderwijk heeft een oude vissershaven, compleet met botters en een scheepshelling. We waren dan ook blij dat de familie Roelofsen, van Gasterij “De Helling”, met ons mee wilde werken om in het kader van het 4e lustrum van ons Shantykoor het concert van af hun Scheepswerf Veluvia te laten plaatsvinden.


In overleg werd er voor gekozen om het concert te starten na de dagactiviteiten van de Nieuwe Hanze. Op die manier konden De Boekaniers hun betrokkenheid inhoud gegeven. Vanaf vijf uur werd onder een strak blauwe hemel gezongen. De optredens van De Boekaniers werden afgewisseld met optredens van de 10-mans formatie de Shepherds Pie, die Ierse en Schotse liederen ten gehore bracht. Tot het einde was er veel publiek. De belangstellenden op het terras bij Veluvia, de boten in de haven en langs de kaden, luisterden naar de liederen die werden gezongen. Spontaan onderbrak een Iers echtpaar hun diner om de “Wild Rover” te zingen. Aan het einde van de avond werden door hen ook nog enige andere liederen gezongen.


Al met al was het een zeer geslaagd optreden met een enthousiast publiek. Na afloop mochten we dan ook veel leuke reacties ontvangen. Een eerste conclusie was dan ook: Dit moeten we vaker doen. Er zijn al plannen om dit havenkomconcert volgend jaar opnieuw te organiseren.

Zonnebloemboot Urk

Op woensdagavond 14 mei traden de Boekaniers op voor de vakantiegasten van de Zonnebloem. Deze waren aan boord van het cruiseschip van de Zonnebloem die afgemeerd lag in de haven van Urk. Behalve het varen door de Nederlandse wateren en het bezoeken van de steden waar wordt aangelegd, wordt er ’s avonds voor entertainment aan boord gezorgd. Vanavond mochten de Boekaniers voor enig vermaak zorgen. Gezien de enthousiaste reacties van de gasten zijn ze daarin goed geslaagd. Zij hopen dan ook dat het succes van dit - onverwacht ingelaste - optreden (het beoogde koor had op het laatste moment afgezegd) een goede basis is om in de toekomst vaker te mogen optreden voor de gasten van de Zonnebloem.


Tijdens dit optreden werd er van een van de zangers, Piet Bakker, afscheid genomen. Hij verhuist naar Nieuw-Vennep. Voor deze gelegenheid mocht hij “zijn liedje” nog eenmaal als solist zingen. Na afloop van dit lied zongen de Boekaniers enthousiast “Pietje bedankt! En daarmee kwam ook een einde aan deze gezellige avond.

Boekaniers zetten Harderwijk in Duitsland op de kaart
De Boekaniers voelen zich nauw verbonden met het maritieme erfgoed. De Hanze was sinds de middeleeuwen een samenwerkingsverband van steden waartussen op grote schaal handel werd gedreven. Die handel kwam veelal tot stand met behulp van scheepvaart over de zeeën en rivieren.


Ook Harderwijk was in die tijd lid van de Hanze. Daarom voelen de Boekaniers als Harderwijkers zich dan ook betrokken bij het maritieme gedachtengoed van de Hanze.


2014 is voor de Boekaniers het jaar van het 4e lustrum. Dat willen ze groots vieren. Daarom was een half woord voldoende om te besluiten mee te gaan naar het Westfalische Hanzetreffen dat dit jaar in Soest (D) is gehouden. Maar voor het zover was bleek er organisatorisch het een en ander te zijn veranderd ten opzichte van het verleden. Daarom hebben de Boekaniers besloten om als koor mee te werken aan de activiteiten die hebben geleid tot het vormen van de Nieuwe Hanze en een deel van de jubileumactiviteiten onder te brengen te brengen in het Festival de Nieuwe Hanze.


Harderwijk was sinds 2013 opnieuw lid van het Hanzeverbond en had tegelijker tijd een partnerschap gesloten met Soest (D). Er zou een deputatie uit Harderwijk naar Soest gaan om daar te laten zien wie en wat Harderwijk is. De Boekaniers kregen in Soest naast podiumoptredens een vrije rol om te gaan zingen op de markten. Naast een Historische markt waren een warenmarkt en een toeristische markt ingericht.


Zaterdag 10 mei gingen we dan ook op pad en vanaf 12 uur hebben we gezongen waarbij we ondanks de regen veel publieke belangstelling trokken. De markten waren ingericht rond het stadhuis van Soest en deze had een fraaie galerij die als een fantastische klankkast functioneerde. Vanwege het weer werd uitsluitend onversterkt gezongen. Desondanks konden de afgevaardigden die in vergadering zaten meegenieten van de zang van de Boekaniers. Gelukkig waren er ook momenten dat het droog was en op die momenten veroorzaakten we opstoppingen op de markt. Zeker op het moment dat Harderwijks burgemeester besloot om het koor te versterken tijdens enkele nummers voor de stand van Harderwijk.


De zaterdagavond hebben we zingend doorgebracht in een hotel even buiten Soest. In de hele stad waren alle slaapplaatsen bezet. Leden van Harderwijks levende Historie moesten zelfs in tentjes bij hun kramen slapen. Terwijl anderen van die groep op een heus kasteel de nacht doorbrachten.


Zondag was het vrijwel de hele dag droog zodat we nog meer publiek konden bereiken. Maar die dag was er een ander nadeel: we moesten opboksen tegen de kerkklokken. En dat lukte! Zelfs zo goed dat we als koor een aantal vaste volgers kregen die alle optredens hebben beluisterd. Toen we het laatste concert gegeven hadden hebben de weergoden nog even geprobeerd om ons in Soest te houden. We waren bezig met het podium te verlaten toen er een stortbui los brak met harde wind en hagel. Waren ze boos omdat we er mee moesten stoppen?

Zaterdag 26 april Koningsdag

Onder een stralende zon en heel veel publiek starten de Boekaniers hun optredens op de Vischmarkt met zicht richting Vischpoort. Ons 2e optreden voor die dag deden we op de Boulevard en vervolgens gingen voor ons laatste officiële optreden naar de Vuldersbrink. Een kleine afvaardiging ging richting het terras van Veluvia waar spontaan door ons nog enkele bekende meezing songs ten gehore werden gebracht. Zo sloten we deze mooie en geslaagde dag naar vele tevredenheid af.

Optredens in Woon- en Zorgcentra’s

In de eerste maanden van haar jubileumjaar heeft Shantykoor de Boekaniers, zoals ook in de voorgaande 19 jaren, een aantal Woon- en Zorgcentra in Harderwijk en de Regio bezocht. Dit jaar werd er al opgetreden in de Dillenburg, de Amaniet en Sonnevanck. Alle optredens werden door de bewoners en hun gasten druk bezocht en na afloop werd er regelmatig verteld dat men ontzettend had genoten van het goede en enthousiaste zingen van de Boekaniers. Aan het einde van dit jubileumjaar staan er ook nog enkele optredens in Woon- en Zorgcentra gepland. (zie agenda). De Boekaniers proberen ieder jaar meerdere centra te bezoeken en te laten genieten van haar zang.


Mochten er centra zijn die denken: “Oh, maar dan wil ik ze ook wel een keer voor onze bewoners laten zingen”, dat kan, maar dan pas volgend jaar. Laat het ons dan weten via boekingen@boekaniers.com of bel 06- 46 55 01 47 en maak een afspraak met Ron de Gruil.

Het korenfestival “Harderwijk aan zee” 2014

Een Shantykoor op straat kent iedereen. Ondanks de bezongen dramatiek, is het steevast gezellig. Hoe dit in het theater ligt, is maar de vraag. Het korenfestival “Harderwijk aan Zee” durfde het aan. De bezoekers ook, want het was zaterdag 8 februari j.l. zo vol als in een geladen ruim. Verwachtingsvol schuiven mensen op de rode zitplaatsen. Nog even en het zangschip met Aalzangers, Boekaniers, Kokkels & Mokkels en Tippezangers vaart uit. Met vier koren lijkt het risico op overbevissing groot. Toch belooft elk het zeemansleven op eigen wijze te verklanken.


OGB Design


De Boekaniers gooien hun net als eerste uit. “Het ziet er somber uit voor de mannen”, introduceren ze het desbetreffende Franse liedje. “Ze zullen eindigen als visvoer en aan de galg. Hen rest niets anders dan ..”. Na een verstild intro met accordeon, wordt de laatste strohalm duidelijk. “Une bouteille de rum” klinkt het krachtig en meerstemmig. Het is niet het enige liedje waarin drank een rol zal spelen. Samen met een ietwat onhandige omgang met vrouwen, wordt het zeelui grif toegedicht. Het “Three score and ten” van de Boekaniers snijdt andere drama’s aan. Stemmig besloten met afgenomen pet, betonen ze eer aan 70 verdronken varensgezellen. “Tijdens een storm bij Engeland waarbij meer dan honderd schepen vergingen.” Dat de vis zo duur wordt betaald, laat theaterbezoekers niet onberoerd. Het is zo stil als voor een storm.


Zodra de Aalzangers het podium overnemen, verandert het tij. “Wanneer je eens komt bij de haven” raakt een lichtere toon. Niet alleen hier, maar ook bij “Zeeman, jouw hart is op zee” en “Mijn paradijs is over zee” vormen de twee vrouwelijke accordeonisten een solide basis. Een van hen, Hennie Klein, schuwt zelfs schalkse inleidingen niet. De zaal kan: “Wij zijn bebaard en behaard” duidelijk waarderen. De oproep om in te haken “Ik zie zo weinig gewiebel!” volgt men dan ook graag op. Bij de afsluiter over een menselijke zuipschuit, deinen de rijen als op volle zee.


Na de pauze gooit Kokkels & Mokkels het over een andere boeg. Het onverholen kluchtige visvrouwenkoor, maakt het theater luidkeels deelgenoot van overgangsperikelen. Dat “Hormonen vieren bal” weinig associaties met het zee bedrijf oproept, is duidelijk. De zaal maalt er geen seconde om. Kokkels & Mokkels krijgt de zaal in beweging. Er wordt gelachen, geklapt en mee gehumhumd. Ook bij “Hé Kapitein” en “Dolle Dries”, een zeebonk waarbij menig vrouwspersoon de rok beter naar beneden kan laten, blijft de stemming erin. Dat mannen er bij de dames überhaupt niet best afkomen, wordt bezongen in “Heimwee naar zee”. Gesteund door blokfluiten, verzuchten ze over het zilte water “Jij bent mooier dan de mooiste man”.


De opkomst van de Tippezangers is bijna een aha-erlebnis. In hun donkerblauwe streepjeshemd en omgeknoopte boerenzakdoek, lijken ze als twee druppels zeewater op de Boekaniers. Hun genre blijkt wel dag en nacht verschil. “Vandaag was het druilerig”, zegt hun voorman, “dus brengen we wat zon.” De daarop vrolijk ingezette Duitse deun, roept associaties op met oude wandelliederen. De zaal wordt daadwerkelijk aangestoken en klapt mee. Bij “Zuiderzee”, een nieuwe tekst op de muziek van “Yesterday”, valt het instrumentarium van de Tippezangers pas op. Drums, tuba en andere blazers vervlechten zich met de stemmen. Ronduit prachtig is de dwarsfluitpartij. Hoge tonen vliegen als blinkende meeuwen boven een bezongen botter. Ongemerkt verdunt het zeewater zich dan. “By the rivers of Babylon” en “Rood, rood zijn de rozen” voeren de zaal opeens de wal op. In “Dan gaan de lichten aan” klinkt zelfs het psychosociale advies “om je niet in je kamer en je pijn op te sluiten”. De herinnering aan vis en vissermannen verdwijnt helemaal bij het turbulent ingezette “Rock around the clock”. Voluit gaan ze, de Tippezangers, en het theater niet minder. Vele bezoekers verliezen zich volledig in de herkenning.


Terwijl het refrein eindeloos wordt herhaald, duiken aan de zijkanten van het theater de andere koren op. Langzaam stromen de leden de wandelpaden in. Het vooropgezette doel wordt snel duidelijk. Nadat de wijzer van het rock 'n roll uitstapje toch stopt, wordt de zaal uitgenodigd om, samen met de vier koren, “Daar bij de waterkant” te zingen. Aan welke kust deze ligt, wordt niet vermeld. Gezien alle eerder bezongen bestemmingen, zou het evengoed in Harderwijk als in Tahiti kunnen zijn. Maar een kniesoor die daar op let. Het is de waterkant die telt, waar je je ook bevindt.

(BRON: Ton van Mourik - De Stentor)

Wim van de Kolk “nieuwe” muzikale leider

Sinds 1 augustus 2013 staat Wim van de Kolk als muzikaal leider voor het koor van de Boekaniers. Het koor miste Wim en Wim miste het koor. Wim was namelijk een paar jaar geleden ook al de muzikaal leider van de Boekaniers en maakte met hen bij zijn afscheid de CD “Kolkende Zee”. Zowel Wim als het koor hebben ontzettend veel plezier tijdens het zingen op de oefenavonden. Na eerst wat aftasten zit de vaart er weer goed in. Er wordt met veel inzet en ambitie geoefend.

Oude arrangementen worden weer opgehaald en nieuwe worden aan het repertoire toegevoegd. Er wordt hard gewerkt om ook in het jubileum jaar als koor te stralen. “Harderwijk aan Zee” zal een van de eerste optredens in het nieuwe jaar zijn.

19 november Roosenvelthuis in Doorn
In de gezellige ontmoetingsruimte van het Roosenvelt vakantiehuis hadden de Boekaniers hun laatste optreden dit jaar. Zoals gebruikelijk nam het koor al zingend, de gasten uit Rotterdam en omgeving mee op een reis over de grote oceanen en zeeën en brachten ze bezoeken aan bekende havensteden. De Shantyliederen werden afgewisseld door bekende Nederlandse liedjes over de zee en alles wat daar mee te maken heeft. Aan het eind van het optreden werden de gasten door de Boekaniers uitgenodigd om samen het overbekende “Sloob John B” te zingen. Dit werd weer echt een heerlijk meezing feestje. Het koor kwam er niet onderuit om ook nog een toegift te zingen. Dat werd “de Klok van Arnemuiden”, die door de hele zaal werd meegezongen.

Pensioenplein bij SWO Zeebuurt

Het laatste publieke optreden voor 2013 in Harderwijk vond plaats in het buurthuis van de Zeebuurt. Op het door de SWO georganiseerde pensioenplein zorgden de Boekaniers voor een gezellige noot. Allerlei organisaties presenteerden zich op het Pensioenplein met hun activiteiten speciaal gericht op ouderen. Behalve met twee optredens lieten de Boekaniers ook via een eigen informatietafel hier van zich horen. Je bent namelijk nooit te oud om te zingen! De Boekaniers zijn nog op zoek naar aanvulling voor alle stemgroepen.

De Huizer Botterdag

Onder uitstekende weersomstandigheden werd dit jaar op 21 september de Huizer Botterdag gehouden. Eigenlijk is er sprake van een reeks van Botterdagen waarop allerlei activiteiten rondom de prachtig gerenoveerde haven van Huizen georganiseerd worden. Op de laatste dag echter is het de beurt aan de Shanty- en Visserskoren, waaronder de Boekaniers. Het was goed toeven in de haven van Huizen. Behalve de botters uit diverse IJsselmeer vissershavens waaronder Elburg en Harderwijk, waren de smid, de palingroker en touwslager aanwezig en werden er ook verschillende andere activiteiten georganiseerd. Naast de Braderie was er een presentatie van prachtige klassiekers en oldtimers. Vanaf twee podia werd het massaal toegestroomde publiek toegezongen. Heel bijzonder was het optreden aan boord van een in de haven op en neer varende botter. Gezeten op de dekluiken zongen de koren het publiek toe, het geen de sfeer in de haven nog meer verhoogde.

1e Prijs op 8e Rabo Shantykoren Festival in Woudenberg
Op 7 september werd het 8e Rabo Shantykoren Festival in Woudenberg gehouden. Voor het eerst waren de Boekaniers door de organiserende vereniging ‘De Poortzangers’ uit Woudenberg hiervoor uitgenodigd. Het was een zogenaamd bezoekers festival waarbij een jury de optredende koren op vele aspecten beoordeelde. Hierbij speelde niet alleen de muzikale prestatie maar ook de presentatie een belangrijke rol. Hoewel de dag somber begon, klaarde het weer geleidelijk op en kwamen ook de bezoekers in grotere aantallen op het festival af. Voor beide podia waren stoelen neergezet, waarop het publiek kon plaatsnemen. Tussen de aanwezige, veelal grotere koren vielen de Boekaniers vooral op door het echte Shanty repertoire dat vol enthousiasme gebracht werd. Tot onze grote verrassing en blijdschap was de eerste prijs voor ons. De jury roemde voornamelijk de inleving in de muziek. Hierbij waren de kernwoorden: Boeiend en Onderhoudend. De eerste prijs in Woudenberg mag, gezien de sterke competitie, een prestatie van formaat genoemd worden. Trots nam dan ook onze voorzitter, Cees Stutvoet, de beker in ontvangst.

Special over een bijzondere ontmoeting tijdens Sail de Ruyter 2013 in Vlissingen

Tijdens dit grootschalige, meerdaagse festival in Vlissingen, waarbij meerdere, fraaie oude en nieuwe schepen zich presenteerden, gaven ook vele groepen en koren uit binnen- en buitenland acte de presence. Ook “de Boekaniers” waren hier twee dagen aanwezig. Op de zaterdag hadden de Boekaniers een wel erg leuke ontmoeting met singer-songwriter Tom Lewis. Hij is de schrijver van het lied “Last Shanty”. Een lied dat net nieuw op het repertoire van de Boekaniers staat.


Wanneer Tom Lewis, net na het optreden van de Boekaniers, op het de Ruyterplein een optreden gaat verzorgen wil hij op verzoek dat lied wel ten gehore brengen. Wel maakt hij het voorbehoud dat de Boekaniers dan wel het refrein moeten meezingen. Een voorbehoud waarmee zowel van het aanwezige publiek als de Boekaniers van harte instemden. Het enthousiaste “Oké” waarmee de Boekaniers instemden met dit voorstel gaf ook wel aan hoe het door hen werd gewaardeerd dat Tom dit lied samen met hen ten gehore wilde brengen.


Tijdens Tom’s verdere optreden zongen de Boekaniers regelmatig de refreinen op zijn verzoek mee waardoor er een hele sfeervolle interactie tussen publiek en Tom Lewis ontstond.


Op zondag vond er aan het einde van de middag nog een echt leuke en gezellige ontmoeting met een dixieland dweilorkest plaats. Zij kwamen net aanlopen op de Oude Markt waar de Boekaniers bijna klaar waren met hun laatste optreden van twee zeer geslaagde dagen. De Dixielanders waren enthousiast over het optreden van de Boekaniers en wilden graag in dezelfde gezellige sfeer doorgaan. Op de vraag wat kunnen jullie meezingen om jullie feestje hier te laten voort te zetten wisten de Boekaniers wel een antwoord. Al snel werd “Oh, when the Saints” ingezet en meegezongen. Door Boekaniers, het publiek maar ook door langs lopende steltlopers werd al snel gedanst op deze heerlijk swingende muziek. Zie voor meer beelden van dit weekend onze fotopagina.

24 en 25 augustus 2013- SAIL DE RUYTER in Vlissingen

Voor het tweede opeenvolgende jaar waren de Boekaniers uitgenodigd om aanwezig te zijn op het prestigieuze “Sail de Ruyter”. In het weekend van 24 en 25 augustus mochten de Boekaniers tijdens dit Maritieme Festival maar liefst 8 optredens verzorgen. Vele oude en nieuwe zeilschepen waren deze dagen aanwezig in de havens van Vlissingen, waaronder tweemasters, driemasters en zelfs viermasters. Op zaterdagmiddag werd de vlootschouw op de Reede van Vlissingen afgenomen. Het was een imposant gezicht om al deze prachtige oude schepen vlak onder de kust langs het standbeeld van Michiel Adriaanzoon de Ruyter te zien varen. Dit schouwspel werd door duizenden bezoekers gade geslagen. Voor de Boekaniers werd het een prima weekend. Hoewel het festival al op donderdag gestart was, begon voor de Boekaniers het weekend pas op de zaterdag met een optreden op de “Oude Markt”. Vanaf de eerst gezongen noten werd de publieke belangstelling steeds groter en was er veel waardering voor de echte Shanty’s die door de Boekaniers werden gebracht. Ook bij alle andere optredens was er steeds een enthousiast publiek.


Het weer werkte deze dagen prima mee. Alleen tijdens het laatste optreden op de zaterdag maakte een fikse regenbui bijna een einde aan het muzikale feest. Maar zelfs toen bleef het enthousiaste publiek onder paraplu’s of gehuld in regenjassen en poncho’s tot het einde toe staan. De avond en nacht werden doorgebracht in het City hostel Vlissingen waar natuurlijk ook “mosselen” op het menu stond. Voor de andere hostelgasten en een aantal toevallig langskomende bezoekers van Vlissingen was hiermee het feest nog niet over. In het hostel werd nog tot in de kleine uurtjes gezellig gejamd.


     


Zelfs op zondagmorgen, toen de Boekaniers op het hoofdpodium in de Duveltent het spits moest afbijten, kwam het publiek van alle kanten op de klanken van de Boekaniers af. Het laatste optreden op de zondagmiddag werd bijzonder gezellig afgesloten. Door het publiek te betrekken bij het populaire nummer ‘Sloop John B’ werd het één groot feest. Hierna gingen de voetjes van de vloer op de gezellige muziek van een dixielandband.

3 augustus 2013 - Shantyliederen schallen door het centrum van Nunspeet

Het eerste festival “De Veluwe zingt Shanty” in Nunspeet werd op zaterdag 3 augustus georganiseerd door “Qua Patet Orbis Com Veluwe”. Op een zon overgoten dag werd op 4 locaties in het centrum van Nunspeet door 8 koren in uiteenlopende zangstijlen gezongen. Ieder koor mocht in drie optredens laten horen hoe mooi en enthousiast ze hun liederen konden zingen. Juist de afwisseling van stijlen tussen de diverse koren maakte dat dit festival voor het publiek zo geslaagd was.


Dat het publiek ook erg genoot bleek wel bij de samenzang aan het eind van het festival. Voor de voorzitter van de organisatie was dit het moment om alle koren tijdens deze samenzang aan het publiek, dat massaal naar de Markt was gekomen, te presenteren. Dit was een prachtig slotakkoord van een geslaagd festival.

Hanze zomermarkt 2013 Harderwijk

Het was alweer de laatste van vier Hanze zomermarkten waarop het Harderwijker Shantykoor “de Boekaniers” act de préséance gaven om voor een vrolijke noot te zorgen. Dat hen dat goed afging was goed te zien aan het enthousiasme van het publiek. In vergelijking met voorgaande jaren was er voor een nieuwe locatie gekozen. Er werd dit jaar voor het eerst op de Vischmarkt gezongen.


Op dit gezellige plein in het oude deel van de stad waren, naast de gebruikelijke kramen met kleding, snuisterijen en eetbare waren, de leden van “de Harderwijker Levende Historie” te zien en te horen. Er werd gezongen dichtbij het terras van “de Bouillabaisse”, het enige terras dat open was tijdens deze zomermarkten. De Boekaniers verzorgden hier drie optredens. Voor het publiek betekende dit genieten van de muziek. Zo mogelijk met een drankje en een hapje onder handbereik. Ook de bewoners van de markt vonden het enthousiaste gezang van het koor erg gezellig en het was voor hen geen enkel probleem als het koor wat langer bleef staan. Voor alle koorleden was er als afsluiting van deze dag nog een welverdiend broodje en een lekker bakje koffie.

Haring-Shantyfestival 2013 Katwijk

Zaterdag 29 juni waren de Boekaniers uitgenodigd op het Haring- en Shantyfestival in Katwijk. Dat dit festival ieder jaar veel bezoekers trekt ligt niet alleen aan de lekkere haring, de gezellige sfeer rondom de presentatie van oude beroepen en braderiekramen, maar ook door de goede organisatie van shantykoor “Voor de mast” uit Katwijk. Voor de Boekaniers is het inmiddels een feest van herkenning. Voor de 3e keer waren zij uitgenodigd om samen met 5 andere koren in het gezellige centrum van Katwijk, bijna onmiddellijk gelegen aan het Noordzeestrand, de sfeer van lang vervlogen jaren weer terug te halen.


Een ideale omgeving voor het zingen van shanties. Een extra attractie deze middag vormde de aanwezigheid van de oude reddingsboot van Ameland. Door een prachtig zesspan werd de oude boot onder oorverdovend geratel van de metalen wielbanden over de kasseien van de boulevard en het strand de zee in getrokken. Hiervoor hadden de reddingsboten en helikopter al spectaculaire presentatie verzorgd.

Ook na deze manifestatie bleef het gezellig druk in Katwijk. Over publieke belangstelling hadden de optredende koren niet te klagen. De Boekaniers, die deze middag onder leiding stonden van de muzikanten Evert-Jan en John hebben een goede prestatie neer gezet en kunnen terug zien op een opnieuw geslaagd optreden. Met dank aan onze gastheren van Shantykoor “Voor de mast”, die voor een uitstekende organisatie en verzorging tekenden. Een speciaal woord van dank aan onze persoonlijke gastheer Sjaak, die ons koor begeleidde.

22 en 23 juni 2013 - De Boekaniers succesvol in Oberlahnstein

Op zaterdag 22 juni vertrokken de Boekaniers om 11 uur voor een twee-daags bezoek aan onze vrienden van Shanty-Chor MK Admiral Mischke uit Oberlahnstein aan de rivier de Lahn bij Koblenz. De reis kende wat technische hindernissen maar door het vakmanschap van John en Eib en de stuurmanskunst van Pieter zijn we er toch, zij het met een vertraging van ruim een uur gekomen. We werden ontvangen door één van de koorleden die ons naar het kazernegebouw vergezelde waar we tot onze aangename verrassing allemaal een eigen kamer kregen toegewezen.


Daarna naar het Pfarrzentrum waar wij, vooraf gaand aan het optreden, gezamenlijk een welkomst borrel dronken en een heerlijke maaltijd voorgeschoteld kregen: soep en broodjes en natuurlijk de traditionele Duitse bradwürst.


De concertavond stond in het teken van Eurovision Kultursommer Rheinland-Pfalz. Het was voor ons een grote eer hier als speciale gast van de avond op te mogen treden. De verwachtingen waar hoog gespannen. Het werd een geweldige avond met staande ovaties én toejuichingen van een zaal vol liefhebbers van Shanty muziek. Omdat lang niet iedereen er al genoeg van had werd er na afloop nog gezellige gejamd in de hal.


Zondagmorgen, na het ontbijt, was er een Frühshopppen in het park aan de Rijn. Daar was een gezellig samen zijn van beide koren, gasten en toevallige passanten. Om beurten en soms gezamenlijk brachten beide koren nog een aantal liederen voor de gasten en wandelaars in het park. Dit alles onder het genot van een lekker glaasje Duits bier en natuurlijk de alom bekende Duitse bradwürst. Zelfs een regenbui kon hierbij geen roet in het eten strooien. Terugziend op een erg geslaagd weekend werd om 13 uur onder een oprecht “aufwiedersehen” weer aan de terugreis naar Harderwijk begonnen.

8 juni 2013 - Aaltjesdag Harderwijk

Op deze zonnige zaterdag traden de Boekaniers op tijdens de traditionele Aaltjesdagen in Harderwijk. Ze waren met een grote groep enthousiaste zangers aanwezig om op 4 podia deze dag luister bij te zetten. De aftrap aan de Boulevard bracht de stemming er al aardig in. Door een misverstand in de programmering ging het optreden op de hoofdtribune op de Markt niet door. De Boekaniers zouden de Boekaniers niet zijn wanneer zij zich door zo iets uit het veld lieten slaan. Op eigen initiatief verkasten zij naar het Hortuspark. Waar een leuk optreden verzorgd werd. Gelukkig was het optreden bij de Vischpoort op de Vischmarkt voor zowel het publiek als De Boekaniers weer een feestje.


Vervolgens werd deze dag in goede sfeer afgesloten op de Smeepoortenbrink waar de Boekaniers, ondanks dat ze overstemd dreigden te raken door de harde muziek uit de luidsprekers van het café bij de Smeepoort, opnieuw het publiek wist te boeien. Door de goede sfeer onder De Boekaniers, wat ook werd uitgestraald op het podium en het mooie weer kan er terug gekeken worden op een goed evenement.

15 mei 2013 - De Boekaniers te gast bij de dolfijnen!

Voor het Dolfinarium in Harderwijk was het woensdagavond 15 mei een wel erg belangrijke avond. In de geheel vernieuwde koepel van het Dolfijn Domein werd aan ruim 1200 genodigden de nieuwe show Aqua Bella gepresenteerd. Ook aan de aankleding was door het personeel van het Dolfinarium veel aandacht besteed. Werden de genodigden bij de ingang meteen al onthaald op de klanken van een oer-Hollandse draaimolen, eenmaal binnen de poorten van het park werd de sfeer van de voormalige Zuiderzee versterkt door de daar gepresenteerde broodjes paling, toastjes haring, Vischpoortbitter en de shantymuziek van De Boekaniers uit Harderwijk. Het was voor het koor en zijn muzikanten met de wind in het gezicht hard werken, maar de reacties van het langs stromende publiek maakten veel goed.

11 mei 2013 - Wijkplatform Zeebuurt

De afrondende middag van het project “Zeeën van tijd”, een samenwerking van het Zeebuurtplatform met ’t Klooster en de Gemeente Harderwijk, vond plaats in het SWO- Zeebuurt gebouw. Door dichter Michel Martinus werden gedichten voor gedragen over een bekend beeld in de wijk. Hierna ging men naar buiten voor het openen van de, in het kader van dit project aangelegde, “Verhalentuin”.


Voor en tijdens de opening door Dinant, een jongen die zeer actief was tijdens het project, zongen de Boekaniers liederen over Harderwijk en de zee. Na de bezichtiging van de tuin ging iedereen weer naar binnen voor een vervolg van het programma. Er werden vervolgens meer gedichten voorgedragen en liederen gezongen en werd de film die gemaakt was over de activiteiten in de Zeebuurt n.a.v. het project “Zeeën van tijd” en de daarbij gehouden interviews vertoond.

30 april 2013 - Koninginnedag Harderwijk

Op deze frisse, maar stralende laatste Koninginnedag waren ook de Boekaniers weer traditie getrouw aanwezig. Tussen de abdicatie van de koningin en de inhuldigingsplechtigheid van onze nieuwe koning Willem Alexander waren de verschillende optredens van de Boekaniers gepland. Hierdoor was het voor de mannen wel een beetje rennen tussen de optredens om op tijd met alle materialen van de ene naar de andere locatie te komen. De optredens vonden net als de jaren hiervoor plaats op Vischmarkt, bij de molen aan de Havenkade en op de Vuldersbrink. Hoewel we het strakke tijdschema niet altijd konden waar maken kon het publiek toch overal van onze Shanty muziek genieten. Behalve dat er volop van de optredens genoten werd kon het toch weer talrijk aanwezige publiek ook via de overal in de stad geplaatste grote schermen op de hoogte blijven van de plechtigheden in Amsterdam. Op naar de Koningsdag in 2014.

CD Actie !!!

Uw financiële steun blijft meer dan welkom. Daarom hebben de Boekaniers een speciale actie opgezet om meer vrienden te krijgen.


Iedere nieuwe, maar ook bestaande “Vriend van de Boekaniers” die € 15,00 of meer overmaakt op rekeningnummer 7235583 t.n.v. de Boekaniers in Harderwijk, krijgt de CD “Fair Winds” thuis bezorgd.


Graag ontvangen wij dan uw adresgegevens en het emailadres waarop u verdere informatie van de Boekaniers wilt ontvangen. Vermeld wel de speciale actiecode “Fair Winds”. Wanneer u deze code niet vermeldt gaan wij er van uit dat u de CD niet wilt ontvangen.

19 februari 2013 - De Aanleg Harderwijk

Op dinsdagavond traden de Boekaniers op in welzijnscentrum de Aanleg. Ze waren met een grote groep enthousiaste zangers die ons een goede en gezellige avond hebben bezorgd. Ze zongen afwisselend Nederlandse en Engelse liedjes die leuk werden aangekondigd, en lekker op de accordeon werden begeleid. De zaal was goed bezet en de mensen hebben erg genoten. We hopen dat de Boekaniers in de toekomst nog eens willen komen. Een hartelijke groet namens de bezoekers en vrijwilligers van de Aanleg.


Laatste nieuws